Odżywianie Tour de France
Tour de France - to jedno z najtrudniejszych i najcięższych zawodów, w których można wziąć udział. Odżywianie jest kluczem i odgrywa jedną z najważniejszych ról wśród zawodników.
Odżywianie odgrywa kluczową rolę w sukcesie zawodnika z następujących powodów:
- Wspiera regenerację,
- Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej energii i potrzebnego nawodnienia w trakcie wysiłku,
- Zapobiega utracie wagi, szczególnie utracie masy tkanki mięśniowej,
- Pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia i zdrowia.
Odżywianie w czasie podróży.
Wiele zespołów pracuje teraz z dietetykiem, który dotrzymuje im towarzystwa w trakcie podróży i przygotowuje jedzenie.
Jest to gwarancja, że jedzenie zapewnia wszelkie wymogi potrzebne dla organizmu w trakcie zawodów, nacisk jest nakładany na jakość, a nie na ilość.
Jedzenie musi być zróżnicowane i pożywne, aby uniknąć jakiegokolwiek zmęczenia podczas 3 tygodniowych zmagań.
Zalecane dzienne spożycie kalorii dla zawodników waha się od 4000 - 9000 kcal, a spożycie płynów może wynosić nawet 10 l
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany waha się między 500 - 700 g przy czym około 2/3 tego jest spożywane po wyścigu.
Każdy zawodnik ma swoje własne wymagania żywieniowe składa się na to:
- Pogoda (warunki pogodowe)
- Ukształtowanie terenu,
- Wysokość