Czym jest GLUTEN?
Gluten jest białkiem występującym w życie, pszenicy i jęczmieniu. Białka
należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo).
Gluten można znaleźć w wielu rodzajach żywności.
Najpopularniejsze produkty z glutenem
to:
- pszenica i jej odmiany,
- pszenżyto,
- jęczmień,
- żyto,
- owies (sam w sobie nie ma glutenu,
jednak w większości przypadków jest zanieczyszczony przez inne, glutenowe
ziarna),
- mąki pszenne, żytnie, jęczmienne,
- płatki pszenne, jęczmienne, żytnie,
owsiane,
- kuskus, kasz manna, jęczmienna i owsiana,
- makaron pszenny i żytni,
- pieczywo,
- pierogi, kopytka, pyzy,
- naleśniki,
- herbatniki, biszkopty, sucharki, wafle
itp.,
- ciasta i ciastka,
- pizza,
- bułka tarta.
Gluten - gdzie go nie ma?
Przetworzone produkty bezglutenowe to
takie, które mają go mniej niż 20 miligramów na kilogram. Na półkach w sklepie
oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Pokarmy, w których gluten nie
występuje naturalnie, to:
- mięso,
- owoce,
- warzywa,
- ziemniaki,
- fasola,
- soczewica,
- ryż,
- kukurydza,
- soja,
- proso,
- gryka,
- amarantus,
- maniok,
- tapioka,
- sorgo,
- orzechy.
Dlaczego wybieramy produkty bezglutenowe??
W ostatnich latach gluten stał się wrogiem publicznym numer jeden. Bardzo wiele produktów w sklepach i restauracjach jest bezglutenowych, strach oraz głośne rozmowy na Jego temat konsekwentnie wzbudziły strach wśród konsumentów.
W rzeczywistości gluten szkodliwy jest tylko dla kilku procent społeczeństwa. W tym celu zalecane są szczegółowe badania, aby wiedzieć jak gluten na Nas wpływa.
Celiaklia - to trwała choroba genetyczna, w wyniku
której organizm nieprawidłowo reaguje na gluten. W niektórych przypadkach
celiakia rozwija się w ukryciu, w innych chory cierpi na biegunkę, bóle
brzucha, zaparcia, zmiany skórne. Gluten powoduje zanikanie kosmków jelita
cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Celiakii nie
da się wyleczyć i nie da się z niej wyrosnąć. Jedynym wyjściem jest stosowanie
do końca życia diety bezglutenowej - wtedy kosmki jelitowe mają szansę, by
odrosnąć. Celiakia to nie to samo co alergia na gluten, z której zwykle się
wyrasta.
Gluten jest pożywny, zdrowe osoby przyswajają go z łatwością i zdecydowanej większości Nas nic nie grozi.
Produkty OTE dostępne dla wszystkich.
W OTE zależy Nam na tym, aby jak najwięcej produktów było dostępnych dla wszystkich. Dlatego zadbaliśmy o to, żeby szeroka gama naszych produktów była bezglutenowa.
Nasze produkty, które są bezglutenowe: