Fakty OMEGA -3
Powszechnie wiadomo, że nasza dieta musi zawierać ryby a szczególnie w nich zawarty olej z ryb zwany OMEGA-3. Niestety niewiele osób rozumie, dlaczego i jakie są korzyści ze spożywania OMEGA-3
dla naszego zdrowia i wyników sportowych. Tutaj szybko wyjaśnimy wszystko.
Omega-3 to niezbędne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe,
których samoistnie nie nie wytworzą nasze ciało. Należy je dostarczać z pokarmem. Przeważnie OMEGA-3 występuje w tłustych rybach. Zalecenia wskazują obecnie,
że nasza dieta powinna obejmować co najmniej 2 porcje ryb tygodniowo, z których
jedna pochodzi z tłustych ryb.
Najliczniejsze kwasy
tłuszczowe w rybach to EPA (kwas ekosapentanowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Korzyści
nie wynikają z ilości zużywanego oleju rybnego, ale z ilości połączonych EPA i DHA. Dawka około 250 mg okazuje się dostateczną i skuteczną. Ta dawka jest osiągana w OTE Omega-3 Fish and Krill Oil.
Zdrowie.
- Omega-3
wiąże się z utrzymaniem zdrowia oczu i mózgu.
- Istnieją
dowody potwierdzające, że Omega-3 ma korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób
serca.
- Dowody
potwierdzają również korzyści płynące z olejów Omega-3 na reumatoidalne
zapalenie stawów.
Wydajność.
- Stwierdzono, że po długim treningu czy zawodach pływackich, triathlonowych czy maratonie a także innych wysiłkach na które narażeni są sportowcy trenujący dyscypliny wytrzymałościowe, spożycie Omega-3 skutkuje
przeciwzapalne po wysiłku, co zdecydowanie sprzyja poprawnej regeneracji.
- Podobnie
stwierdzono, że spożywanie Omega 3 zmniejsza immunosupresję (hamowanie
procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych), która
występuje po intensywnym wysiłku fizycznym. Czyli wzmacnia odporność.
OMEGA-3 o gwarantowanej jakości i wydajności, produkowana w Europie w Wielkiej Brytanii dostępna tutaj:(kliknij)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|